„Copilul nu datoreaza parintelui viata, ci cresterea.” NICOLAE IORGA

Curtoazia, politeţea sau bunele maniere înseamnă o caldă şi profundă consideraţie pentru ceilalţi.Manierele reprezinta cartea de vizita a fiecarui individ in societate. Ii judecam pe cei din jurul nostru prin prisma gesturilor acestora in diferite situatii: la masa, pe strada, la teatru, acasa. Fiecarei cicumstante ii corespunde un set de reguli. Toate acestea au in comun diplomatia si tactul. Nu trebuie sa fie aglomerat copilul cu tot felul de conduite complicate, dar ar fi bine sa i se explice, inca de mic, bazele comportamentului manierat in societate.

Aceasta educatie incepe inca din primele luni si continua pe parcursul intregii vieti.

O vorba din batrani spune ca: “daca nu ai cei sapte ani de acasa” nu-i mai poti recupera chiar daca te straduiesti. Ce reprezinta de fapt acesti sapte ani, care sunt primele reguli de comportament si cand trebuie ele aplicate in educatia copilului? Intr-o societate in continuua schimbare, in care respectul pentru cel de langa tine nu mai este un lucru primordial, unde scara de valori s-a inversat, devine foarte important sa ne crestem copiii educandu-i in spiritul bunei-cuvinte si al politetii.

In sprijinul acestui demers am infiintat in gradinita noastra CLUBUL BUNELOR MANIERE in cadrul caruia ne jucam ‘’De-a copii civilizati ‘’, mai bine spus invatam sa fim civilizati participand la diferite jocuri cu subiect din viata cotidiana.

Desfasurarea activitatii unei sesiuni in cadul clubului de ’Bune maniere‘ incepe cu o scurta reluare a subiectului ultimei sesiuni pentru a realize feetbackul, apoi se prezinta o situatie care sa fie reprezentativa pentru un anumit timp de comportament.

Copiii sunt pusi apoi sa joace un rol in care sa aplice sau sa nu aplice regula de comportament intr-o situatie data, sa joace rolul copilului sau rolul adultului. Astfel ei pot sa experimenteze cum se simt fiecare dintre ei cand se respecta o regula de comportament civilizat sau cand nu se aplica.

Impreuna invatam sa salutam si de ce trebuie sa o facem, sa ne asteptam randul si de ce trebuie sa o facem in diverse situatii , sa ne prezentam folosind limbajul corpului sau folosind cuvinte, sa folosim tacamurile si vesela in mod corect, sa nu intrerupem o conversatie, sa folosim cuvintele magice si multe alte lucruri.

In viata copilului nimic nu este neinsemnat, el este un observator atent, are spirit imitativ inegalabil, de aceea este foarte important ca si adultul sa aibe un comportament civilizat. In cadrul jocurilor frecvent el joaca rolul adultului, aplicand norme de comportament civilizat si manierat. Si se joaca de-a ce va deveni. Noi il ajutam sa inteleaga.