Origami este o arta veche, de aproape 1000 de ani, a plierii hartiei.

Denumirea provine de la cuvintele japoneze „ori”, care înseamnă „a îndoi”, şi „kami”- „hârtie”.

La inceputurile sale, Origami era un mod frumos de a pretrece timpul la curtea imparateasca. In decursul secolelor, aceasta arta a devenit cunoascuta si in afara curtii imparatesti si s-a raspandit repede, fiind indragita de copii, parinti si bunici.

Este o placere sa vezi cum o bucata de hartie este transformata numai prin impaturirea ei intr-o floare frumoasa sau un animalut dragut.

Origami se incadreaza perfect in categoria activitatilor practice care se desfasoara in gradinita, contribuind la formarea si dezvoltarea unor abilitati de pliere prin indoire repetata a unei suprafete de hartie si la realizarea , prin indoituri succesive a unor jucarii simple sau obiecte diverse pentru alte categorii de activitati, machete etc.

Origami poate avea un folos practic, figurinile pot fi ansamblate in asa fel incat sa alcatuiasca un decor colorat pentru camera copiilor sau un buchet colorat pentru masa aniversara, un amuzament pentru carnaval, cum ar fi mastile autoconfectionate.

Origami necesita concentratie, stimuleaza fantezia si initiaza mobilitatea degetelor, dezvolta rabdarea, deprinderea de a pastra echilibrul fizic si psihic, ajuta la insusirea notiunilor de corectitudine si dreptate, toate aceste elemente fiind necesare dezvoltarii spiritului.

Adevarata frumusete a artei origami este simplitatea care consta in abilitatea de a exprima caracteristicile esentiale ale obiectelor, urmarindu-se simplificarea formelor spre limitele cele mai pure.